Kiracılar, bir mülkü kiralamadan önce tadilat gerektiren işlerin yapılmasını ev sahibinden talep edebilir. Küsurlar ev sahibi tarafından giderilmezse kiracı yaptığı masrafları kira bedelinden düşebilir.
Konut ile ilgili eksiklerin giderilmesi için kira bedelinde bu eksikler ile orantılı indirim talep edebilir. Bu zararın maddi bedel olarak teminini isteyebilir.
Bir gayrimenkulde taşınmaz niteliği olan kısımlarının tadilat bedellerini ev sahibi karşılamalıdır. Kiracı olarak kullanım durumu gibi sebeplerde ötürü bu kısımlarda değişiklik yapmak ister ise bu tadilatlardan ev sahibi sorumlu değildir.
Kiracı, kiraya verilen gayrimenkule zarar veren bir değişikliğe yol açılmayacak şekilde kiralanan mülkü bir başkasına kiraya verme ve kullanım haklarını devretme hakları kanunen vardır. Fakat genellikle sözleşmelerde bir başkasına kiraya verme hakkı kısıtlanmaktadır. Bağlayıcı bir madde yoksa kiralama ve kullanım hakkı devredilebilir.
Ev sahibi, kira kontrat süresi dolmadan kiracıları mülkten çıkaramaz. Çıkarmak isterse, kontrat bitim süresine en geç 1 ay kala ihtarname iletmediği takdirde, söz konusu geçerli kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrata özelliği kazanmış olur.
Kiracı kiraladığı mülkün yeterli olmadığını veya sorunları olduğunu fark ettiğinde kontrat süresi dolmadan mülkten haklı gerekçe göstererek çıkabilir.
Kiracıların apartman yöneticiliği, site yöneticiliği görevlerinde bulunma sorumlulukları yoktur. Yine de yöneticilik yapmak isterlerse ev sahibinden vekalet alarak bu görevleri alabilirler.
Kiracı, kira sözleşmesi bitiminde verdiği depozitoyu alma hakkı vardır. Yasaya göre kiracı maksimum 3 kira bedeli kadar depozito öder. Temmuz 2012’de çıkarılan yasaya göre depozito bedeli bir mülkten çıkarken yasal faizi ile ev sahibinden talep edilebilir.